Jdi na obsah Jdi na menu
 


"Pokec" k dortům

 

ruzicky.gif

Ráda bych zde vytvořila více prostoru pro některé dortíky, bude se jednat o ty novější, protože u těch starších si již detaily nepamatuji. Ještě bych i ráda upozornila, že na modelování z marcipánu trávím hodně času, třeba na tvorbě kytiček, lístků u dortíku topsy turvy jsem strávila skoro 15 hodin času. Nejsou zde všechny dorty, protože jsem prý text měla dlouhý a projevovalo se to špatným uspořádáním stránky

Podtržený text jsou odkazy na recepty, návody, kliknutím na foto se dostáváte do alba dortu.

Používám stejné recepty - všem chutnají - korpus mramorovaný a krém  žloutkový za základní kaše,

čokoládový vařený podle aero-orion

 krém z mikrovlnky

ořechový krém podle aero-orion

Potah je většinou hmota s fondánem podle p. Pelikána, pravý marcipán v kombinaci marcipán se Smartflexem 2:1, montana taktéž v kombinaci se Smartflexem - vždy dodržuji poměr 2 díly  na 1 díl Smartflexu a samotný Smartflex

někdy modeluji pomocí RKT

img_0201a.jpgRayman dort - 79. dort: krém jahodový, korpus kakaový. Potah Smartflex višňový, modelace Satin Ice Gumpasta, Váha asi 2,5 kila, nevážila jsem ho.Dortík byl pro Matýska, který nemá bezlepkovou stravu. Nicméně modelace je z bezlepkové hmoty, protože má kamaráda, který je celiatik, tak aby i on něco z dortíku měl

 

img_0167ab.jpg78.dort - hyacint s kdoulovcem. Po dlouhé době jsem udělala dortík sama sobě k padesátinám, Byl vysoký 13,5 cm. potah je marcipán s RDI, modelace satin ice s gumpastou, korpus je kakaový, piškotový a piškot s kousky čokolády. Krém čokoládový a mascarpone s jahodový frutafilem. Váha byla kolem 4,5 kila

img_20140602_070641.jpg77. dortíky v pořadí. Velikost dortíku je 6,5 x 6,5 cm, výška 7,5 cm. korpus je piškotový, krém jahodový, potah Pasta dama top nebo čokoládová mmfhmota. modelace Montana a Smartflex. Motýlci schválně nemají tykadla, aby vše na dortících bylo jedlé. Toto byla snad nejpracnější dortová věc, kterou jsem kdy dělala. Motýlky jsem dělala pomocí silikonky, ale jen jejich vybarvení mi trvalo dvě dopoledne. Barvila jsem je i ze spodu, aby při některých uhlech pohledu nebyla vidět čistá hmota. A kde je čas na kopretinky a lístky...Co se týká minidortíků, taky piplačka. Po potažení prvého mi docvaklo, proč se čtvercových minidortíků nevygoogli daleko více. Potáhnout na malých kostkách všechny čtyři rohy a strany bez varhánků je neskutečné umění. Také jsem pochopila, proč spousta dortíků má ty ozdobné lemíky kolem, zařadila jsem se do stáda maskovačů varhánkového potažení, protože jsem to nezvládla dobře ani na jedné kostce, prostě ten čtvrtý roh se, ať jsem dělala cokoli, neustále kazil a to jsem velmi slušná. Stačilo mi 15 dortíků, původně jsem jich plánovala víc, ale omezila jsem to z důvodu přepravy městskou. Osobně za mě, motýlky snad už nikdy dělat nebudu, ten stereotyp malování byl pro mne docela úděsný a kostky, doufám taky že ne. Těch 15 dortíků byla opravdu piplačka,kde pokud bych vzala čistý čas práce - nepočítám prostoje, jsem na tom strávila opravdu skoro 20 hodin

1165405.jpgKniha recese ke třicetinám - 74. dort. Korpus mramorovaný, krém jahodový, potah Smartflex, vyřezávaný obrázek je z hmoty Bakels - chuťově výborná, ale není na modelování, je moc měkká. Barvínek je ze Smartflexu

 

img_20140404_174144ab.jpgDort Rabbids invasion - 73. dort. Korpus je kakaový, krém jahodový, potah Smartflex, modelace je MMF hmota (je bezlepková), hmotnost něco málo přes 2 kila

 

 

img_20140323_121846.jpg

 

Figurky na dort, který se z rodinných důvodů nekonal. modelace je Montana, Popelka je vysoká 11 cm, princ 13 cm

 

 

 

20140318_063403a.jpg

 Můj 72. dort. Váha asi 3 kila, korpus mramorovaný, krém kakaový a broskvový. boky Montana, povrch ganache z mléčné čokolády. Modelace květin cukrová hmota 

 

dscf9022a.jpgPodle Roklinky z Hobita -můj 71. dort. Zapomněla jsem jej zvážit, ale typuji, že měl přes 4 kila. Korpusy jsou kakaový podle receptu mramorovaného, ořechový podle aero-orion a s nastrouhanou mléčnou čokoládou s oříšky - taktéž podle receptu aero-orion. Krém karamelový,  do dortu jsou přidané broskve. Skála a střed altánku jsou dělány z Montany, tráva a voda z ganache - voda je navíc přetřena piping gelem. Konstrukce altánu je dělána z cukrové hmoty -potřebovala jsem hodně pevnou hmotu. Docela dlouho mi trvalo, než jsem přišla na to jak, tuto stavbu zrealizovat, a do poslední chvíle jsem si nebyla jistá, jak vyřeším gotické oblouky na obou patech. Na dortu je spousta chyb, ale i tak se dá říct, že je to snad poprvé, kdy i přes ty chyby jsem velmi spokojená, že se dort povedl. Po udělání sloupů a střechy jsem na zbytku dortu trávila skoro všechen čas od pátečního odpoledne do neděle 11:45, sloupky a střechu jsem dělala tak 5 hodin - takže dort je to časově opravdu velmi náročný - zvlášť pro mne, která nikdy nic s architekturou neměla společného - takže i na to jsem hrdá, že jsem to dala dohromady. 

dscf8964.jpg

 Vodní mlýn - 70. dort. Zase jedna stavba. Drobné detaily - okna, dveře, vodní kolo, zábradlí na balkon - jejich výroba trvala zhruba 9 hodin. Takže když si k tomu připočtu tvorbu střechy, potah stavby, přilepování oken, zábradlí, nanášení ganache, pipingelu, Jsem hned na nějakých 13 hodinách a to nepočítám pečení. Asi jsem hodně pomalá, nebo nevím, ale rychleji takovéto dorty udělat neumím. Příprava dortu bylo nakreslit si na milimetrový papír plán objektu. Poté jsem upekla perník, protože tentokrát je tento dort celý z perníku. Perník byl pár dní zamražen, neměla jsem čas ho péct na poslední chvíli. V pátek ve dvanáct hodin jsem začala modelovat. Většinou jsem používala cukrovou hmotu - ona je jedlá, jen je trošku tvrdši, ale žádná hrůza to není. Složení dortu je zapečený perník s náplní z oříšků, pomerančové kůry, potah stavby je Smartflex, detaily cukrová hmota a Montana. Spodní část je tvořena pomocí ganache, ke které mám recept a pojednání zde

Mimochodem chuť bílé ganache a perníku je úžasná

dscf8914.jpgVanilla orchid - 69. dort, poděkování za tatínka do nemocnice. Korpus světlý piškot, krém čokoládový vařený podle aero-orion, broskvový kompot. Potah Barry Decor Ivory. váha asi 4 kila. Modelace květů a listů je z cukrové hmoty. Na tomto korpusu jsme použila prášek do pečiva od Vitany, doposud jsem používala Oetkera a naznala, že je mezi nimi velký rozdíl, korpus vyběhl daleko více, byl hodně křehký. Květy, poupata a listy jsem modelovala asi 8 hodin - myšleno čistého času, ne s prostoji.

dscf8836.jpgKoník k šedesátinám - 68. dort. Váha 2,9 kila, korpus kakový, krém vanilkový. Potah Smartflex, modelace Montana. Jen vymodelování koníka mi vzalo celý den - sice jsme musela mít asi 3 hodinové přestávky, než jsme mohla pokračovat v další modelaci - bylo potřeba aby Montana trošku ztuhla, ale hlava mě docela potrápila, dělala jsme ji na dvakrát. Poprvé mi přišla jak hlava ještěrky. Inspiraci na koníka jsem našla na FB, prý je od Rubbíceho.

img_1794a.jpgDort Krteček- 67. dort. Dort dělaný z kakaového korpusu, jahodového krému a potah je Smartflex jahodový. Zvířátka a kytička jsou vyřezávané, ostatní je malováno přímo na korpus barvami prachovými a barvami na airbrush. Váha je 2,3 kila

img_1781.jpgDort se žíhanými růžemi - 66.dort. Je věnován mojí mamince, která miluje růže. Chtěla jsem změnu a tak na potah jsem použila Barry Decor Ivory. Dort vážil 3 kila, korpus je klasický piškot a kakaový piškot, krém jahodový. Modelace je gumpasta -  maminka si moje květy schovává. Při manipulaci jsem na dortíku u nejrozkvitnutější růže urazila dva lístky, ale kupodivu se mi to podařilo natolik zamaskovat, že to nebylo skoro vidět. Zde na konci stránky je pojednání k Barry Decor Ivory

dsc_0200.jpgDort doba ledová - 65. dort. Je to rychlodortík pro Matýska, protože jsem ho dělala po noční od půl desáté, kdy jsem začala dělat korpus a v půl páté jsem měla hotovo. Modelovat jsem začla o půl jedenácté, protože jsem hledala na youtube konkrétní situaci ve které je Scrat znázorněn. Toto je scénka, jak nenažránek spadne do moře kvůli žaludu mezi piraně. Dort vážil 2,1 kg, potah je Smartflex, modelace je Montana, dort je kakaový ze 6 vajec, dělaný podle receptu mramorovaného korpusu a krém jahodový. Scrat je dělaný na drátcích, protože tento tvar by nešel bez pořádného zaschnutí udělat a na zasychání postavičky čas nebyl. Od začátku se mi "dařilo". Krom toho, že jsem dělala dort na poslední chvíli, jsem doma nemohla najít nabíječku na baterky, abych mohla fotit postup. Nakonec jsem do foťáku dala obyčejné baterky, ale s těmi po chvíli začal foťák hlásit vybití. Našla jsem dvě alkalické a ty to nějak udržely. Asi kolem 13 hodiny jsem čirou náhodou na nabíječku narazila na místě, na kterém jsem ji předtím dvakrát hledala. Po dokončení dortu jsem chtěla, aby ho má drahá polovička nafotila zrcadlovkou a on ji neměl doma, tak mě málem klepalo. Zkusil to foťákem - polozrcadlovkou, s kterou fotím postupy (baterky už byly naštěstí nabité), ale mě se fota nelíbila. Mezitím jsem si uvědomila, že veverka má tak špatnou stabilitu, že nepřežije převoz v dortu, tak jsem ji opět vytáhla a dala do krabičky, že kamarádka ji do dortu dá těsně před oslavou. Celé mi to ale leželo v hlavě - jak fotky, ze kterých jsem byla na mrtvici, tak i převoz v krabičce, když postava není dobře zatuhlá. Nakonec jsem přišla na řešení, že jsem na dort dala kuličky hmoty jako sněhové koule a na velkou jsem Scrata posadila. Skrz kouli vede párátko do Scratovi zadní části :-) a do dortu. Pak mě napadlo nafotit dort mobilem, mám na něm 12 Mpix foťák a fotky vyšly lépe než na polozrcadlovce. Další den jsem si uvědomila -  až podle fotek - že Scrat nemá zuby, i když v návodu uvidíte, že tam jsou. Bohužel se s tím už nic nedalo dělat. Zde je postup na veverku Scrat

img_1723.jpgZavaž mi střevíček aneb Pyšná princezna - 64. dort. Mám ráda pohádky, tak jsem si po roce udělala opět pohádkový dortík. až při focení jsem zjistila, že princezna nemá korunku. Dort vážil přes 4 kila a tentokrát jsem neměla na jeho tvoření vůbec dobré podmínky -  chyběl mi čas a také prostor.Vytvořit gotický oblouk mi dalo zabrat -  drátek se mi po nanesení Montany stále stáčel -  nakonec se to v rámci možností nějak podařilo. Přemýšlela jsem, že to vzdám. Korpus je kakaový a světlý, krém paříž dle aero-orion a ovocný, jahodový gel. Dort je potažený Montanou, a figurky jsou taktéž z ní. Oblouk je částečně dělán z Montany a Satin Ice.

img_1690a.jpg

Jarní květiny - 63.dort. váha 3 kila, korpus kakaový a světlý, dělaný podle receptu na mrmorovaný korpus. krém ovocný - lesní směs a paříž dle aero - orion. Potah montana a modelac Smartflex s gumpastou. Tentokrát jsem na kytičkách strávila více času, asi 8 až 9  hodin. Jedna kytička se jmenuje narcis walz a druhá, nevím jak, ale jsem přesvědčaná, že jsme ji někde viděla.No a dalš je krokus. Návod na něj zde již je

img_1673--1-.jpgKrokusy se singapurskou orchidejí -  můj 62. dort. váha 1,6 kila a tentokrát jsem na květech a lístcích strávila skoro 8 hodin. Korpus je klasický piškotový, krém paříž dle aero-orion, jahodový gel. Potah je mandlový Smartflex, modelace květů je gumpasta 1:2 se Smartflexem. Okraje dortu jsou dělány kleštičkami a vybarvený zlatou metalickou barvou od Sugarflair. Návod na krokusy je zde, později dodám i návod na singapurskou orchidej, protože má trošku zvláštní vykrajovačku

img_1499--1-.jpg Zrození Venuše - 61. dort. Dort byl vytvořen k narozeninám mé drahé polovičky. Váha je asi něco přes 3 kila, nevážila jsem jej. Korpus je mramorovaný, krém z kakaového kondenzovaného mléka s máslem a nástavbou, banány, višňová marmeláda. Potah a Venuše -  Montana. Mušle a pozadí je Satin Ice s CMC -  tylosou a obrázky  postav jsou tvořené ze Smartflexu. Doba tvoření Venuše je asi 3 hodiny,  a obrázků asi tak 4 hodiny.Více fot je ve fotoalbu, postup zde

dscf7753.jpg Dort se zvonky, můj 60. dort. Váha 1,6 kila, korpus mramorovaný, krém ořechový podle aero -  orion, višňová marmeláda. Modelace Smartflex s gum pastou, potah Smartflex, točené "šňůrky" jsem dělala pomocí extruderu. Práce na kytičkách  a lístcích opět 5 -6 hodin,Postup na zvonky je zde

img_1409--1-.jpgDort panenka - 59. dort. Korpus mramorovaný, krém ořechový podle aero - orion. Váha 4 kila, práce na dortíku -  jen vytváření hlavy a potahování jsem dělala celou sobotu. Kytičky, drátkování a vytváření krajky ze sugarveilu je dalších pár hodin. Na dort jsem vypotřebovala celé balení Smartflexu velvet -  1,4 kila. Hlava je tvořena z RKT. Panenka je schválně mohutnější -  aby to byl opravdu dort, ne jen nařasený potah. Zde je postup na celý dort

img_1389a.jpgDort s cosmosem - krásenkou - 58.dort.Váha 1,6 kila, korpus mramorovaný, náplň: krém kakaový a višňová marmeláda. Potah a modelování Smartflex mandlový, Doba drátkování je zhruba 5 hodin. Ozdobné rohy na dortu jsou dělány patchworkovou vykrajovačkou a přetřeny leskou zelenou barvou.Postup na cosmos je zde

 

dscf7559.jpg Dort tvář s jahodami a kopretinami - 57.dort. Váha 3 kg, korpus mramorovaný, krém kakaový, jahodový toppin, potah Smartflex -  na dorovnání a dotvarování obličeje a Marcipán se Smartflexem. Modelace je ze směsi Montana. Práce na dortu -  jahody a kytičky asi hodinu a půl, dotvarování obličeje punčovinou asi 20 minut, Smartflexem tak 30 minut -  tvarovala jsem nos a ústa, abych to nemusela pak moc pracně tvarovat na základním potahu. Práce se základním potahem tak hodina -  oči, řasy - ty jsou z drátku č30 obaleného tmavěhnědou floristickou páskou, malování obličeje a pak asi hodinu jsem dělala vlasy pomocí extruderu a dozdobila květy, jahodami, lístkami. Zde návod na dort tvář

 

img_0878--1-a.jpg Dort pole dance - 56. v pořadí. váha 2,4 kila, korpus mramorovaný, krém čokoládový. Potah: černý je marcipán 1:3 s RDI, fialový je Satin Ice. Postavu jsem modelovala ze směsi Montana, kytičky jsou ze Smartflexu flower, spodní lem jsou ozdobné kuličky stříbrné -  jedlé. Na postavě jsem nejprve vymodelovala pouze nohy a obličej. Po zaschnutí jsem teprve pokračovala trupem a tvarovala tak, aby dobře přilnul k tyči, poté jsem dodělala ruce a až toto vše zaschlo, dala jsem k obličeji vlasy a celé přilepila k tělu 

 

img_0853--1-a.jpgDort s králíčky -  55.dort. Váha 2,8 kg, korpus mramorovaný, krém z mléčné čokolády. Potah Montana s RDI, modelování něco Montana,ale většina Smartflex flower. Dortík je k jednoletým narozeninám. Káď jsem dělala tak, že jsem si Montanu dala okolo silikonového košíčku, kosticí narýhovala, dala vychladit do mražáku, pak košíček vytáhla a nechala ztuhnout.  Králíka jsem vložila do ping gelu v kádi a teprve poté jsem dozdobovala bílkovou polevou, aby to vypadalo jak pěna do koupele. Do návodů jsem přidala postup jak na králíčka

img_0623a.jpgRokokové zátiší - 54. dort počítám dobře, jeden dort jsem zde nezveřejnila, protože se mi nelíbil, nebyl podle mého vkusu. Váhu dortu nevím, typuji mezi 3 až 4 kily. Korpus je opět mramorovaný, krém z mikrovlnky, jahodová marmeláda a broskvový kompot. Čtverec je o stranách 24 cm. Potah je pravý marcipán se Smartflexem, modelace domácí mléčná hmota, lístky a piknikový ubrus byl dělán ze Satin ice. Hradní věž je z RKT a jen samotné naznačování kamenů, zdiva, mi trvalo zhruba 45 minut. Také doba vykrajování lístků byla kolem 2 hodin a přes hodinu jsem lístky lepila na stromek. Myslím, že další časy asi nemá ani cenu uvádět -  je jasné, že dort byl hodně "piplavý" . Jen vyhledávání na internetu takových detailů, jak má vypadat postavička na houpačce, zda pánové v té době nosili do přírody jezdecké boty, či střevíce, zda ubrus v té době byl bílý, nebo jaký vlastně byl -  i to bylo pár hodin času, což ten kdo dortíky nedělá, vůbec netuší. Samotný námět dortu -  rokoko, dáma na houpačce, který byl samozřejmě hodně jiný, ale oslovil mě, jsem viděla někde v americké dortové soutěži.

img_0557a.jpg

Chaloupka na kuřích nožkách - 52.dort.Dort je pojatý z Mrazíka, ale v letním vydání. Stromy vyhazují k babě Jaze moje léta -  proto je ve dveřích sedmička a jeden strom má nad sebou čtyřku. Perlička -  dort lze vidět z úhlu, kdy mohu mít i 74 let, ale nemám. Váha dortíku je  odhadem mezi 4 a ž 5 kily -  tentokrát jsem jej nevážila. Potah chaloupky a modelování je marcipán podle p. Pelikána, potah dortu je pravý marcipán se Smartflexem. Korpus je opět mramorovaný a krém čoko od aero- orion, a dále je v dortíku jahodový topping. Imitace trávy je tvořena pomocí ozdobné špičky. Kuří nožky a chaloupka jsou vytvořený pomocí stojanu, který udělala moje drahá polovička. Návod na chaloupku je zde

img_0512a.jpgOranžovo hnědý dort -  51 dortík. Váha 2,2 kila, korpus mramorovaný, krém čoko podle aero - orion, jahodový topping. Potah a modelování hmota podle p. Pelikána. Boční ornamenty jsou z kupovaného Royal icing -  nejprve namalovaného na šablonu, po vyschnutí přenesené na dort - i tato hmota měla tendenci se lámat -  nicměně, tento ornament se dá posklaádat i zlomený tak, aby nebyly zlomy vidět. Doba práce na dortíku -  myšleno jen zdobení je zhruba kolem 4 hodin

img_0407a.jpgHrací skříňka s baletkou -  50. dort. Váha necelé 4 kila, korpus mramorovaný, krém karamelový. Potah je pravý marcipán s  domácí hmotou. Základ víka je domácí hmota -  přišla mi nejpevnější. Baletka je modelovaná z ruky z mléčné hmoty, šaty , piškoty a vlasy jsou ze smartflexu. V postupech najdete návod jak na lilii, tak na víko této krabice. Tvorba dortu opět trvala kolem 6 hodiny, kvůli fotu se dort převážel již zkompletovaný, takže jak baletka, tak víko muselo být podloženo molitanem, aby se toto na našich silnicích nevylomilo

img_0361_hdr.jpg

Šedesátiny – 49.dort. Váha 2 kila. Čtverec 20 cm. Korpus mramorovaný, krém kakaový, karamelový, a žloutkový, jahodová marmeláda. Potah pravý marcipán se Smartflexem, modelování květinek Smartflex s gum pastou.. Jen okrasné dozdobení boků trvalo asi hodinu, tvoření kytiček tak 5 hodin.

 

dscf6592a.jpg 47.dort v pořadí -  buben Beatles. Váha dortu je 2,2 kila, potah a vše je ze smartflexu. Korpus mramorovaný z 5 vajec, krém oříškový. Název Ludwig jsem musela napsat černou barvou, protože je moc malinký, ostatní je vše vyřezáváno z černého smartflexu. Průměr dortu je 21 cm. Práce na dortu -  díky vyřezávání mi vzala něco přes 6 hodin práce. Inspiraci na dort jsem použila z cizích stránek, ale není to kopie, dort je v některých detailech odlišný

dscf6488b.jpgDort kašna - 46 dort. Váha 3,5 kg, korpus mramorovaný, krém z mikrovlnky, jahodový topping. Hmota je marcipán podle p. Pelikána, modelování, - marcipán podle Arielll. Skalka pod rybami je tvořena punčovinou, tryskající voda je z isomaltu. Sochu jsem tvořila zhruba 4 hodiny - myšlen čistý čas práce, rybky byly hotové za asi 40 minut. Zdobení kašny je tvořeno kleštičkami a voda piping gelem. Zde najdete návod na sochu

 

dscf6330a.jpg Mončičáci ke 40tinám - 45. dort. Korpus je mramorovaný z 5 vajec, krém čokoládový vařený podle aero - orion. Váha dortu byla 2,8 kila, potah je pravý marcipán, modelování: smartflex a hmota podle Arielll. Do postupů jsem nafotila jak na mončičáky. Práce na modelování trvala asi 6 hodin

 

dscf6238a.jpgLilie s fréziemi - 44.dort. Korpus je opět mramorovaný ze 4 vajec - ale bez kakaa, krém čokoládový vařený podle aero - orion. Dort vážil 1,5 kg, je dělaný v hranaté formě na srnčí hřbet. Potah je hmota s fondánem podle p. Pelikána a modelovaní je ze smartflexu smíchaným s gum pastou. Návod na frézie je zde, lilii jsem tvořila podle postupu gabikanav - tímto jí za postup děkuji

  

dscf5928.jpgČervená Lhota - 43. dort Korpus marmorovaný ze 12 vajec, krém vanilkový vařený v mikrovlnné troubě, jahodový topping. Potah pravý marcipán 1:3 smíchaný s wiltonským fondantem, zámek je potažený smartflexem. Tento dort byl pro mě technicky nejnáročnější dort, co jsem kdy dělala, nejen z důvodu, že jsem skoro pořád musela plánovat jak co dělat, měřit rozměry, kontrolovat úhly a také třeba tvoření oken - ty jsou z Royal icingu. Časově mi jen samotná tvorba ozdob a také dohotovení vzalo minimálně 15 hodin času. Dost často jsem si musela pomáhat pinzetou. Takovýto dort byl při zdobení hodiny mimo lednici, takže nedoporučuji jej dělat v horkém létě a z domácích hmot, mohl by se rosit a vlhnout. Dort vážil 7 kilo a je v rozměrech 25 x 35 cm, základna zámku je zhruba 15 x 15 cm. Zámek je vyřezán z perníku (abych udržela co nejrovnější stěny) a kvůli odlehčení je střecha z RKT. Myslela jsem, že nejhorší na dortu bude dodělat nádvoří smartflexem a nalepit dovnitř okna. Mýlila jsem se, nejhorší bylo u nádvoří dodělat střechu - slepit ji a začistit. Dělala jsem to dvěma kosticemi, rukama bych se tam nevlezla a ani bych neviděla co dělám

 

dscf5504a.jpgDort hadí lílie - 42. dort. Korpus mramorovaný z 12 vajec, pečený ve formě čtverec 30 x 30, seříznutý na velikost 30 x 20 cm a po naplnění jsem ještě seřízla rohy obdélníku. Krém je žloutkový s ořechy - spařenými mlékem -  ze 2,5 másla. Modelování smartflex - květy flower, listy velvet. Váha 3 kg. Potah je pravý marcipán 1:3 smíchaný s wiltonským fondantem. Nejvíce práce mi dalo udělání asi 100 pestíku a spojení s bliznou. Květy jsem modelovala asi 5 hodin - počítáno dobu práce na nich a malovala je asi hodinu. Postup na modelování květů je zde   

dscf5171a.jpgDort šachy podruhé - 41 dort- váha 4 kg, strana čtverce je 30 cm. Krém čokoládový podle aero -orion a korpus mramorovaný, ale dělaný jako kakaový a žloutkový,každý pečen ze 6 vajec. potah marcipán dle p. Palikána, zabarvený barvou copper, po potažení ve středu vyřezán čtverec na šachovnici, narýhován jako dřevo a potřen kakaem s rumem . Šachovnice: bílá část je smartflex, tmavá je dobarvený marcipán dle p. Pelikána, figurky taktéž domácí hmota podle Ariell - v tomto počasí nejlépe zasychá z domácích hmot. Růže smartflex. Sklenice je z Isomaltu, aby byl celý dort jedlý.. Zde popis práce s Isomaltem

dscf5117a.jpgDort s kopretinami - 40. dort. Korpus je ořechový - dělán podle receptu na mramorovaný, jen 1/3 mouky byla nahrazena ořechy. Krém je čokoládový vařený podle aero -orion. Váha 1,8 kila. Potah a modeláž smartflex. Formičku na kuličky jsem si udělala ze siligum tak, že jsem do polystyrenu zapíchala špendlíky s hlavičkou o průměru 1 cm a z tohoto udělala obtisk pomocí siligum. Tento typ dortu se na netu objevuje neustále, takže nemohu uvést podle koho jsem dort dělala

 

dscf4991a.jpg Skalka s jahodami - 39. dort. Korpus je opět mramorovaný, krém čokoládový a žloutkový. Jahůdky jsou z mléčné hmoty, vytvořené pomocí silikonové formičky. Zídka a květiny jsou ze smartflexu. Hlína je vytvořena ze nastrouhané mléčné polevy. Jahudky jsem tvořila asi hodinu a kytičky s lístky asi 2 hodiny, celková doba i s vázáním drátků a lepení se pohybovala okolo 4 hodin. Dort vážil 2,1 kila. Jak na dort skalka najdete návod zde

 

dscf4778.jpgDort šachy - 38. v pořadí. Váha 1,9 kg, korpus mramorovaný, krém čokoládový podle aero - orion. Potah a modelace jsou ze smatflexu. Naznala jsem při modelování šachových figurek, že již nikdy, dort je velikosti 20 x 20 cm a já nemám silikonovou formičku. Strávila jsem nad nimi asi 2,5 hodiny,než jsem si řekla, že vypadají k světu. Nakonec jsem do figurek musela dát drátek, aby se nehroutily. Květy s lístky jsem dělala asi 2 hodiny, protože lístků bylo hodně. Lístky jsem ihned po udělání lepila na potažený dortík. Květy zasychaly asi 5 hodin, poté byly dostatečně pevné, abych je mohla dát na dortík. Do návodu dám zaráz jak typ na udělaní šachovnice, tak i postup na klematis pomocí patchworkové vykrajovačky

 

dscf4678b.jpgDort plachetnice - 37 dort. Váha 2,4 kila, krém oříškový, korpus ořechový ( dělán stejně jako mramorovaný, jen část mouky - cca 1/3 nahradíme mletými ořechy)  a mramorovaný. Potah a modelování smartflex - obojí děláno modelovací hmotou. Vlnky jsou dělány pomocí bílkové polevy a lesk pomocí piping gelu

 

 

 

dscf4592a.jpgKrálovská koruna - 35 dortík v pořadí.Váha 3,8 kila Mramorovaný korpus z 9 vajec, krém oříškový a upravená paříž podle aero orion - dohromady dělán ze 4 másel, ale trochu zbylo, kompotované jahody. Modelování a potah marcipán podle p. Pelikána

 


 

   dscf4480b.jpgNinja dort - 34 v pořadí. Váha 2,7 kila, korpus mramorovaný z 5 vajec, krém čokoládový ze 2 másel. Potah marcipán s fondánem, modelace marcipán dle Ariell a smartflex. Voda je z piping gelu.Postavičky jsem dělala asi 4 hodiny. Stromek je konstruován z omotaných drátků, obalený smartfelexem a koruna stromu je dělaná pomocí bílkové polevy barvené gelovkou. V návodech je postup na želvy ninja

 

dscf4338b.jpgDort žába - 33.dort. Váha 4 kila, korpus mramorovaný, krém žloutkový a upravená paříž podle aero - orion. Potah marcipán s fondánem podle aero - orion - upravený. Na dortík jsem asi hodinu rozkreslovala žábu, aby mi seděla velikostně. Na vyřezávání jsem spotřebovala korpus čtverec30 x 30 cm - 14 vajec, a na hlavu korpus  kruh 23 cm, 4 vejce. Krém byl použit zhruba ze 4 másel. Vyřezávala jsem a modelovala asi 2 hodiny a potahovala zhruba 1 hodinu, protože na dortíku je dost záhybů. Marcipán na potažení nebyl barven, konečná úprava žáby je dělána prachovými barvami 

 

dscf3810b.jpgOrchidejky v truhlíku  - 30 dort -  vážil něco málo přes 3 kila, velikost byla původně 30 x 20 cm, ale po problémech, které uvedu níže byl velký 17 x 30 cm. Korpus byl jako obvykle mramorovaný - z deseti vajec a krém karamelový a žloutkový - dělaný základ byl ze 3 másel. Dortík byl prokládaný meruňkami. Potah dortíku byl z pravého marcipánu z Lidlu nakombinovaného s wiltonským fondantem v poměru 2:1.  Práce na ozdobách trvala okolo 4 hodin. Zvýšený okraj truhlíku jsem udělala tak, že jsem si vymodelovala z marcipánu dlouhou šňůrku a tou jsem obtočila okraj dortu. Přes ni jsem pak dávala marcipánový potah a pomocí žehličky - držela jsem ji z boku a zvýšený okraj tlačila na ni -  tvarovala. Již od začátku jsem měla s tímto dortíkem problémy - nemyslím s modelováním, ale s korpusem. Nejprve mi má milovaná kočička skočila na stůl - mimochodem na stůl prakticky nechodí -  a shodila mi jednu část prořezaného korpusu, takže dortík byl nižší, než jsem původně zamýšlela. Při ukládání nakrémovaného dortíku se na mně vylila voda z balení párků - naštěstí ne na dort a na závěr se mi dortík vyklopil a poškodil se roh - proto jsem ho musela zmenšovat. Dort jsem kompletovala až na místě, protože jsem se bála, že by se mřížka mohla zlomit. Místo kuliček z marcipánu - některé orchideje se prodávají s kamínky v květináči ( nebo co to je, fakt nevím) jsem zvolila mandle v čokoládě, aby vše nebyl marcipán a ouha to bylo to poslední, co mně dostalo - 20 deka nestačilo. Takže ne den blbec , ale dort .......... zde návod na orchidejky i s mřížkou

 

dscf3611a.jpg29.Dort k 75 tinám - váha je 1,7 kg, korpus mramorovaný, krém žloutkový z 1 1/2 másla. Potah a růže s lístky jsou z marcipánu podle p. Pelikána. Malba na dort je zlatou prachovkou s alkoholem. Dort je upečený z 5 vajec v oválu a z něj pak vyříznut tvar kapky. Čas strávený nad růžemi s lístky je 3 hodiny. Velikost dortu je zhruba 26cm x 22cm x7 cm výška. Zde návod na růže

 

 

dscf3561b.jpgKrabice s doutníky - 28 dort v pořadí.

Dort vážil 4,1 kg, rozměry jsou 22 cm x 30 cm, váha víka je 1 kg. Doutníky jsou tvořeny z hořických trubiček obalených v marcipánu. Loga jsou namalována prachovými barvami  a černým fixem na jedlém papíře. Korpus je opět mramorovaný, krém kakaový a jahodový. Jahodový krém jsem vytvořila ze žloutkového přidáním jahodového toppingu. Potah je mléčna hmota podle p.Pelikána. Růžička je také z mléčné hmoty a práce na ní trvala asi hodinu. Práce na dortíku  - opět počítáno bez pečení a dělání krému trvala asi 5 hodin, myšleno i s balením trubiček do marcipánu a malováním log na jedlý papír. Spotřeba mléčné hmoty byla si 1600 g, ( potah víka, dortu a trubiček), krém ze 2,5 másla a korpus ze 12 vajec.

V návodech je jak vytvořit dort krabici

 

dscf3388.jpgDort k narození miminka.

27 dort v pořadí.Udělala jsem mramorovaný korpus z 5 vajec do formy 20 x 20 cm. Krém je žloutkový ze 2 másel. Dort je potažen marcipánem dle p. Pelikána, květy a obrázek jsem vytvořila z wilton fondantu. Opět nepočítám čas určený na pečení, čas strávený nad modelováním a potahováním byl asi 4 hodiny. Váha dortíku byla  2,1 kgJak vytvořit obrázek čápa je v návodech. Taktéž v postupech a návodech naleznete jak na fialky s lístky a jemné kvítky

 

 

pohled-svrchu--za-drakem-poklad-a-skala.jpg

Dort drak - 26 dort
 
potah a křídla jsem dělala z mléčného marcipánu podle p. Pelikána, korpus mramorovaný, pečeno v oválu na 5 vajec a v hlubokém plechu z 12 vajec. Krém karamelový - z 1,5 másla, spotřebována asi polovina a žloutkový – ze základní kaše ze 2 másel, taky trocha zbyla . Na dotvarování jsem použila punčovinu. Hlavu a krk jsem tvořila pomocí