Jdi na obsah Jdi na menu
 


dort krabice a dva návody na víko

 

 

 

ruzicky.gif

 

Návod na víko č1

Víko krabice vytvoříme ze dvou oplatků,  a bílkové polevy. Potřeme oplatku polevou, vložíme špejle, jejich počet závisí na velikosti  víka, já dávala tři a víko bylo velké 22 x 30 cm - klidně jsem jich mohla dát i 5. Pak přiložíme druhou oplatku a necháme zaschnout pod zatížením, myšleno, že na víko dáme třeba plech a na něj naskládáme krabice s mlékem.  Druhý den už toto bylo tuhé. Poté potáhneme marcipánem. Někdo slepuje oplatky čokoládou, já to také zkusila a bohužel se mi oplatky rozlepily, proto jsem vyzkoušela bílkovou polevu

Návod na víko č2

dscf6703.jpg

dscf6671.jpg

dscf6674.jpg

Vytvoříme si z kartonu tvar víka, poté karton obalíme potravinářskou folii a potáhneme marcipánem. necháme alespoń trochu zaschnout a pak si lékařskou dřevěnou špachtlí uděláme otvory do hmoty. Pokud bychom to dělali po zaschnutí, mohla by hmota popraskat

 

dscf6701.jpg

Po zaschnutí tvarovanou hnotu necháme ještě pořádně dosušit -  bez tvarovací podložky vytvořené z kartonu -  pak natřeme barvou, pokud nemáme barevný marcipán.

 

dscf6833.jpg

Vložíme dřevěné lékařské špachtle -  které podložime kouskem marcipánu, aby se přilepily k víku.

 

dscf6834.jpg

Vzhledem k tomu, že špachtle mají nějakou výšku a nejsou přímo ve víku, tak musíme prostory okolo špachtlí dorovnat hmotou -  jinak by byl mov vidět relief špachtlí na další vrstvě marcipánu.

 

dscf6836.jpg

Nyní dáme další vrstvu -  tu přilepíme jen tak, že marcipán jemně potřeme pomocí štětce vodou -  marcipánu a víko je hotovo. Je potřeba toto víko dělat minimálně týden dopředu, aby byla hmoty dobře zatuhnutá

 

 

Korpus ve tvaru čtverce čí obdélníku naplníme, potřeme na okrajích krémem a přilepíme na boky oplatky tak, aby dort vytvořil zdání krabice. Na zadní oplatce - ta co bude tvořit zadní stěnu (chceme tam přidat víko), vytvoříme malý val z punočoviny, abychom zakryli špejle, kterými bude víko do dortu zapíchnuto. Předni hrany oplatku k sobě přilepíme bílkovou polevou - jako, když lepíme perníkovou chalouku (rohy jsou pak daleko pevnější a také hezčí. Necháme zatuhnout chvíli v ledničce. Potáhneme marcipánem, nejprve při potažení uhladíme boky a teprve potom budeme řešit přilnutí marcipánu ve středu dortu mezi oplatkami. Zde musíme marcipán proříznout do kříže smerem k rohům, protože není dostatečně pružný, aby se nepotrhal. Pak už je na nás, jak toto zakryjeme, třeba dečkou z marcipánu, nebo ozdobami - jak já doutníky. Na fotu je vidět jak val z punčoviny - vlevo, tak i spojení rohů pomocí bílkové polevy - vpravo

 

dscf3530.jpg

 

 

masle.gif