Jdi na obsah Jdi na menu
 


želatinové květy a lístky

Nedalo mi to a vyzkoušela jsem tvorbu pomocí želatiny. Vypadá to velmi efektně, nicméně mě zajímalo, jak moc je to vlastně na dortík použitelné. Recept a návod jsem využila ze stránek U balonku. Použila jsem taktéž želatinu dr. Oetker. Mě se pěna v želatině nevytvořila, i když jsem ji zahřívala na plný výkon asi 20 vteřin. Poté jsem do rozpuštěné želatiny přidala airbrush barvu červenou a zelenou gelovku. Rozdíl mezi přidanou barvou se nijak na kvalitě želatiny neprojevil. Želatinu jsem nanášela na různé druhy podložek, protože speciální s žilkováním nemám -  ale myslím, že kdo toto bude používat, měl by si podložku pořídit. Já použila podložku na rozvalování hmot, vyzkoušela jsem folii na potisk čokolády, karton obalený v potravinářské folii, klasický obal na papíry a průhlednou podložku na psaní. Na tomto všem měla želatina tendenci se slívat -  jako by podložky byly mastné a proto želatina na nich tvořila menší tvar, než byl původně namalován štětcem. Nicméně stačilo si s tím trochu hrát a nějak to šlo udělat, aby želatina vydržela ve slušné velikosti, ze které se pak dal vystříhnout lístek. Mohu říct, že nejlepší byla podložka na psaní Po natření jsem do želatiny vložila drátek -  já dávala č.28 -  může být i tenší -  dodržela jsem návod z videa na výše uvedených stránkách. Po zaschnutí je želatina konzistenčně stejná jako plátková želatina, lze ji opravdu tvarovat a drátek se v ní nezlomí, ani nevytrhne. Květinu nebyl problém svázat floristickou páskou, nelámala se

dscf6682.jpg

 pokusy:

  • svázaný květ jsem dala na 36 hodin do lednice chlazené na 7 st -  mám lednici s ventilátorem. Květu se nic nestalo
  • poté jsem květ dala do místnosti -  zde byla teplota 25 st -  ani zde se nic nestalo , květ se neorosil
  • na zbylé lístky jsem dala hmoty -  smartflex a domácí marcipán, opět se nic nestalo -  takže želatina se s hmotami snáší, neměl by v nich vadit ani marcipánový pestík s bliznou. Jiné hmoty jsem nezkoušela
  •  lístky s hmotami jsem opět vložila do lednice -  žádná reakce
  • a opět jsem lístky nechala při pokojové teplotě a také bez problémů
  • kousek želatinového proužku šlo slepit jedlým lepidlem

 

dscf6685.jpg

Snad toto pomůže někomu, kdo nad tímto zdobením uvažoval. Jediná věc je, že si neumím představit takto nazdobený dortík celý, protože ozdoby v podstatě nebudou dobré chuťově.  Ale je fakt, že tvorba z průhledné želatiny vypadá velmi zajímavě

 

dscf6694ab.jpg