Jdi na obsah Jdi na menu
 


eclair

Dnes jsem vyzkoušela recept na eclair - je to sice náročnější zákusek, ale výborný, určitě ho budu ještě dělat. Recept je na těchto stránkách, nicméně já k němu budu mít ještě další poznámky

  • den předem jsem upekla piškotky,  místo másla jsem použila Stellu ( těsto je výborné). Do trouby jsem dala i malý kastrůlek s vodou, je to lepší při pečení odpalovaného těsta. Já z těsta tvořila kulaté piškoty a nevadilo to, ale můžete dělat i podlouhlé
  • den předem jsem upekla i piškotový korpus, opět jsem místo másla použila Stellu. Pozor piškot je hodně hutný, je potřeba počítat s tím, že chvíli trvá než těsto rozetřete na pečící papír. Mimochodem, dávku těsta uvedenou v receptě jsem rozetřela na papír v plechu o velikosti 34 x 25 cm a po upečení těsto bylo vysoké minimálně 1 cm - takže množství je dostačující
  • mně osobně se krém do piškotů vysrážel, ale já použila extra vanilkový pudink. Prostě jsem do toho vysráženého krému zašlehala další máslo a bylo vše ok
  • krém šlehačkový se straciatelou - zde jsem plně recepturu také nedodržela, nasekala jsem 200 g čokolády na vaření z Lídlu a použila jsem zhruba 850 ml šlehačky, z toho 600 bylo 40% a 250ml byla 31% ( chtěla jsem aby, na tak velkém plechu opravdu neprosvítaly piškotky ven). Také jsem nepoužila želatinu, ale želatinový ztužovač - takže jsem ztužovače dala 1,5 sáčku. Hmota ztuhla, ale klidně je možné dát i více toho ztužovače, aby byla hmota ještě více tuhá.

Na povrch jsem nedala nic a myslím, že to ani není potřeba  - jen jsem už neměla více času to lépe nazdobit, výborná by byla na každém kousku třeba jahodaimg_0163a.jpg